Cara Kawal Anxiety Disorder Dengan Selamat & Berkesan

‘Anxiety Disorder’ atau gangguan kecemasan merupakan gangguan mental yang mengakibatkan seseorang berasa cemas secara berlebihan, terus menerus serta tanpa alasan yang kuat. Masalah ini bukan sahaja boleh memberi kesan kepada kehidupan seharian, malah apabila ia sering berlaku akan menyebabkan ‘Panic Attack’. Serangan panic automatik membuatkan jantung berdegup laju, kepala berasa pening, sukar bernafas sehingga membuatkan anda pengsan.

10 Tanda Anda Mengalami Anxiety Disorder

  1. Rasa panik, cemas, takut, bimbang, gelisah yang muncul secara tiba-tiba, berterusan dan silih berganti
  2. Sukar tidur atau insomnia
  3. Perasaan cemas diikuti dengan keluar peluh sejuk pada bahagian tangan dan kaki
  4. Sesak nafas dan terketar-ketar
  5. Tidak mampu mengawal tingkah laku seperti tidak mampu untuk bertenang
  6. Sakit kepala
  7. Tangan dan kaki kebas
  8. Kekejangan otot
  9. Rasa loya dan muntah
  10. Denyut jantung meningkat secara tiba-tiba

 

Komplikasi Anxiety Disorder Jika Tidak Dikawal

  1. Boleh menyebabkan jantung bengkak atau besar sebelah
  2. Vertiligo iaitu telinga berdesing serta kepala pening
  3. Boleh manjadikan rentak jantung tidak sekata
  4. Murung, suka menyendiri dan gangguan emosi
  5. Sukar tidur malam
  6. Gangguan saraf sehingga menyebabkan tekanan darah tinggi dan sukar dikawal
  7. Ada sebahagian kes, pesakit terpaksa diberhentikan kerja kerana tidak boleh mengawal tindakan mereka

 

Anxiety Disorser Boleh Di Atasi Dengan Suplemen Semulajadi

Antara vitamin Shaklee yang dicadangkan untuk mengatasi masalah Anxiety Disorder ialah;

1. B Complex

  • Vitamin B1 berfungsi mengawal gula dalam darah, dimana gula berlebihan boleh memberi impak besar kepada enxiety.
  • Vitamin B3 terlibat dalam proses enzim badan dan sangat penting dalam sintesis serotonin yang akan mengurangkan anxiety.
  • Vitamin B5 penting untuk adrenal sekaligus membantu mengurangkan stress.
  • Vitamin B12 sangat penting unntuk mengatasi kemurungan. Anxiety Disorder sangat berkaitan dengan kemurungan, maka tidak lansung ia juga boleh mengurangkan anxiety.

2. Omegaguard

  • Omegaguard merupakan minyak ikan omega 3 berkesan membantu mengurangkan kemarahan (anger), kemurungan (depression) dan keresahan (anxiety).
  • DHA yang terkandung di dalam Omega 3 adalah penting untuk otak supaya kekal sihat dan dapat berfungsi dengan baik.

3. Ostematrix

  • Terkandung magnesium yang dapat memberi ketenangan pada sistem saraf, membantu mengurangkan keresahan dan ketakutan.

 

Jemput baca perkongsian dari Puan Azliana Mohd Azlan yang telah berikhtiar dengan suplemen dari Shaklee untuk masalah Anxiety Disorder

[STRESS DAN ANXIETY DISORDER TERKAWAL]
.

Assalammualaikum. Saya Azliana Mohd Azlan (Yana). Berusia 34 tahun. Bekerja sebagai Pegawai Kewangan di Pejabat Bendahari, Universiti Teknologi Malaysia, Johor Bahru.
.

Saya berminat untuk berkongsi kisah bagaimana saya menangani stress dan anxiety disorder dengan produk Shaklee.
.

Tugas di pejabat, berdepan dengan dateline, pelbagai bentuk tugas adhoc, dan Pegawai Atasan yang sangat demanding menjadik7an stress saya semakin menjadi-jadi.
.

Apabila stress menyerang, saya sering menjadikan makanan sebagai stress buster. Ini adalah sangat tak sihat!
.

Oleh itu, tabiat meredakan stress dengan makan membuatkan saya yang juga merupakan seorang isteri yang sedang berikhtiar untuk hamil (TTC) sukar.
.

Mengapa sukar? Kerana susah nak turunkan berat badan dek kerana tabiat makan yang tidak sihat.
.

Ditambah lagi dengan anxiety disorder yang makin teruk dek kerana stress yang melampau tadi.
.

Anxiety disorder bukanlah perkara main-main. Ianya membantutkan perjalanan kehidupan seharian sebenarnya. Tak percaya? Tanyalah mereka yang sering mengalami anxiety & stress attack.
.

Sweaty palm yang teruk adalah antara simptom anxiety disorder yang paling jelas.
.

Akhirnya demi untuk memastikan stress dan anxiety level berada di tahap yang terkawal dan tidak memudaratkan diri sendiri, Yana dicadangkan untuk consume B-Complex.
.

B-Complex banyak membantu Yana jadi lebih tenang dan tidak terlalu stress. Kalau dulu, asyik nak marah-marah je walaupun sikit hal. Tapi sekarang lebih tenang dan tak stress kerana benda-benda kecil. Anxiety level pun dah lebih baik.
.

Kalau dulu asyik nak makan je tiap kali stress, tapi sekarang Yana perasan selera makan dah sederhana. Maksudnya tidak la asyik fikir nak makan je. Badan pun rasa lebih ringan.
.

Satu lagi, dek kerana B-Complex ni, Yana perasan yang rambut dulu yang gugur dengan banyak, sekarang dah tak teruk la! Yana sebenarnya terpaksa potong rambut sebab rambut yang selalu gugur. Penuh atas katil rambut yang gugur, masa mandi jangan cakap la. Alhamdulillah sekarang tidak lagi!
.

Satu lagi yang paling best, badan tak lesu, walaupun seharian melayan kerja di pejabat.
.

Selain consume B-Complex, Yana juga consume Ostematrix. Yang ini memang favourite supplement sebab ianya bantu Yana lebih semangat untuk beribadat.
.

Nak tau kenapa? Sebab kaki dah tak ‘kruk kruk’. Dah tak sakit. Kalau dulu masa nak solat sakit lutut dan terpaksa guna kerusi walaupun hakikatnya umur tidaklah tua sangat. Tapi sebab badan yang berat dan kaki letih tampung berat badan. Alhamdulillah sekarang tidak lagi!
.

Selain dari kaki dah tak ‘kruk kruk’ lagi, proses membuang pun makin lancar dan selesa. Tak simpan lama-lama dah dalam usus. Ini buatkan badan tak lesu dan letih. Badan pun rasa ringan.
.

Yana kalau badan letih, lepas pekena 2 biji Ostematrix, Alhamdulillah tidur dengan lenanya macam bayi, bak kata Suami. Hehehe.
.

Alhamdulillah dengan produk Shaklee yang banyak manfaatnya, kesihatan dapat diperbaiki. Jika konsisten tentu akan dapat lihat kesannya, semuanya dengan izin Allah SWT. Insya Allah.
.

Sekarang Yana baru berjinak-jinak nak consume GLA Complex untuk betulkan hormon dan cantikkan menstruation cycle. Kalau dah cantik cycle, baru la senang nak ‘lekat’. Doakan Yana ye!

Ini adalah serba sedikit kisah testimoni Shaklee Effect Yana.
.

Semoga ini dapat memberi manfaat kepada mereka yang senasib dengan Yana. Allah suka hambaNya yang berusaha kan? Tidak ada benda yang jatuh dari langit, hendak sihat pun perlu usaha tau.

Sekian.

 

Jika anda atau ahli keluarga terdekat mengalami atau ada tanda-tanda mengalami masalah ini, rawat segera dengan suplemen dari Shaklee yang terbukti selamat, semulajadi dan berkesan.

 

Dapatkan Set Anxiety Disorder dengan klik button di bawah

Atau boleh buat pembelian melalui saya, klik button dibawah untuk terus wasap saya

Nak beli dengan harga ahli ? klik button di bawah

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Disclaimer Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut….

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge