Cara Rawat Sakit Lutut Dengan Cepat Dan Berkesan

Advanved Bilateral Knee Osteoarthritis ataupun sakit lutut akibat kurang pelincir lazimnya dihidapi oleh golongan berumur. Apa sahaja pergerakkan yang melibatkan lutut seperti membengkok, duduk, berdiri, berjalan, semuanya terasa amat menyeksakan. Ketahui cara merawat sakit lutut ini agar ia tidak membataskan pergerakan, serta pencegahan awal dapat menjadikan sendi anda sihat di masa akan datang.

Bagaimana Sakit Lutut Boleh Terjadi ?

Menurut seorang pakar perunding Orthopedik dan Kecederaan Sendi Hospital Columbia Asia Cheras, Dr Azfar Rizal Ahmad berkata,

Gejala radang dalam sendi mengakibatkan kerosakan rawan berterusan, akibatnya rawan semakin menipis dan lama kelamaan menjadi haus dan membotak

Bahan cecair pelincir iaitu cecair sinovial terdapat pada sendi lutut yang sihat. Cecair ini mengandungi asid hyalunorik yang berfungsi sebagai pelincir bagi mengurangkan geseran apabila dua sendi bergerak. Selain itu ia juga berfungsi sebagai kusyen yang boleh menyerap hentakan apabila kita melompat.

Apabila osteoarhritis berlaku, ia menyebabkan cecair dalam sendi menjadi likat, kandungan asid hyalunorik menjadi rendah yang menyebabkan daya serapan dan hentakan hilang. Ruang sendi menjadi lebih rapat disamping terdapat tulang baru yang tumbuh disekelilingnya. Akibat dari perubahan ini menyebabkan 2 sendi kasar bergesel dan ia amat menyakitkan.

Keradangan/inflamasi akan timbul pada peringkat awal dan ia masih boleh dirawat atau dikurangkan kesakitan hanya dengan menelan postan dan celebrex bagi melegakannya. Namun kemudian, apabila proses arthritis berubah kepada proses regenerative (proses penuaan), ubat tahan sakit tadi sudah tidak berkesan.

 

Simptom Atau Tanda Osteoartritis Pada Sendi Lutut

  • Rasa sakit ketika bergerak juga ketika berehat
  • Bunyi berdetap-detup pada sendi lutut ketika bergerak
  • Kerap rasa tegang/kaku selepas berehat dari melakukan aktiviti fizikal
  • Gerak geri terbatas dan kurang fleksibiliti
  • Lemah postur disebabkan rasa sakit
  • Rasa kesat pada sendi apabila bergerak

 

Cara Praktikal Mengurangkan Sakit Lutut

1. Turunkan berat badan, ia dapat mengurangkan beban yang ditanggung oleh lutut. Berat badan ideal juga mengurangkan atau melambatkan risiko Osteoarthritis

2. Lakukan senaman dengan meregangkan lutut, ia merupakan tips mencergaskan lutut

3. Elakkan aktiviti extreme yang boleh mencederakan lutut. Berehat jika lutut sedang sakit

4. Jika lutut tercedera atau sakit, boleh letakkan ais bagi mengurangkan kesakitan dan bengkak

5. Makan ubat tahan sakit apabila lutut sakit. Namun pengambilan ubat ini hanya untuk mengurang rasa sakit, bukan untuk merawat.

Rawat Sakit Lutut Anda Dengan Suplemen Shaklee

Set Sendi Shaklee membantu dengan memberi nutrisi kolagen dan ia merupakan komponen penting terhadap tisu penghubung, selain memberi kekuatan dan sokongan kepada sendi. Membantu melegakan sakit dan inflamasi kepada sendiri, selain membantu menyokong kekuatan tulang.

 

Jemput baca perkongsian dari Puan Nadia Abdul Kadir tentang ibunya yang beransur sihat dari masalah sakit lutut dengan mengamalkan suplemen dari Shaklee.

[ANDAI AKU BOLEH MEMBAHAGIAKAN]
.

Ma KakYa..

74 tahun, tok pada 20 orang cucu, 3 nak masuk 4 orang cicit. Ma KakYa ada masalah darah tinggi, kolesterol tinggi dan advanced bilateral knee osteoarthritis (lutut kurang minyak gris yang teruk).
.

Untuk masalah osteoarthritis ma, KakYa dah cuba intraarticular injection (cucuk dekat lutut). Ok, ada perubahan, tapi ma KakYa tak nak buat lagi. Sakit katanya.
So ma lagi suka telan pil.
.

Teringat awal-awal dulu masa KakYa mula-mula kenal shaklee ni. Nak beli set gastrik dan set menyusu untuk KakYa. Tapi masa tu, dealer KakYa kata, kalau tambah sikit saja, dapat free membership + cash back. Untung, tak payah bayar untuk daftar ahli.
.

Tanpa pikir panjang, KakYa pun tambah set sendi untuk ma (ostematrik, omega dan AJHT), sekarang AJHT dah tak ada stok di Malaysia dan set kanak-kanak untuk Hanina dan Nabila (meal shakes, chewable vitamin c.
Masa ni vitalea kids tak ada lagi).
.

Ingat lagi KakYa, lepas 3 hari ma makan set sendi, lutut ma bengkak sampai ma tak boleh nak jalan. ‘Ubat bende laa ya wi ma makang ni’.. kata ma KakYa. (Bahasa Terengganu ni. Hihi).
.

Tapi masa tu KakYa dah study dah. Dah tahu pasal body adjustment etc. So tak adalah nak gelabah. ‘Ma makang je ma.. dia nak bekki lutut ma tu’.. confident jawab. 😎
.

Ma KakYa pun makan laa.. Lepas seminggu, bengkak hilang. Lepas 2 minggu ma kata.. ‘Molek ubat ning, lutut ma dok ketat doh..’ (Lutut dah tak ketat bila nak lipat)
.

Start dari hari tu, setiap kali nak habis set sendi dia, ma akan bagitau KakYa untuk restok. 😊Hari ini, lutut ma masih sakit, tapi ma dah tak bergantung pada ubat tahan sakit dah. Ma boleh solat tanpa kerusi. Cuma bila nak jalan jauh-jauh memang tak boleh laju-laju macam kita lah. Sebab tu kalau pi mana-mana, ma guna kerusi roda.
.

Ada 1 masa tu, time tu KakYa kat Sg Petani ni, kak ipar KakYa telefon bagitau ma KakYa tak boleh berjalan sebab lutut bengkak. Mengesot je dua ke bilik air 😭Sedih sangat masa tu. KakYa telefon ma. KakYa paksa dia makan VIVIX. Amik megadose. Dan alhamdulillah.. Dengan izinNya, 2 hari lepas tu KakYa telefon lagi, ma bagitau dia dah boleh berjalan. Bengkak dah surut.
.

Mulai hari itu, ma KakYa konsisten makan VIVIX. Sebelum ni dah penat KakYa suh dia makan.
.

Sampai setiap malam sebelum tidur, KakYa suruh Hanina & Nabila bawak VIVIX dan sudu bagi ke tok diorang.
Kalau tak, memang dia tak makan. Alasan ma KakYa.. Tak apa laa.. VIVIX mahal sangat.. 😏Ni bila dia dah konsisten VIVIX, alhamdulillah. Nampak banyak sangat perubahan pada ma KakYa.
.

Makan makin berselera. Dia makin ada tenaga. Makin ceria. Lutut dah kurang sakit katanya. Sekarang.. KakYa bekalkan ma KakYa VIVIX, OMEGAGUARD, VITALEA & OSTEMATRIX.
.

Mak kita, ayah kita. Kadang bila kita tanya, diorang memang cakap tak apa laa, tak payah laa.. Sebab diorang sebolehnya tak nak susahkan kita. So, kita jangan tanya. Kita beli dan hadiahkan untuk diorang.
.

Bila diorang konsisten makan, diorang dapat rasa #shakleeeffect tu, insyaAllah diorang akan teruskan makan. Especially VIVIX. Memang sangat sesuai untuk mak ayah kita. Tugas kita.. Kita beli, hadiahkan & ingatkan diorang setiap hari untuk makan.
.

Siapa lagi nak hadiahkan mereka kalau bukan kita? Bagi KakYa, bisnes shaklee ni sebenarnya bukan hanya nak sihat diri sendiri atau poket sendiri saja. Tapi it is beyond that. Nak semua ahli keluarga, orang sekeliling dan semua orang rasai #shakleeeffect tu sendiri.
.

So kalau adalah awak-awak yang baca ni teringin hadiahkan sesuatu untuk orang tersayang, apa kata hadiahkanlah mereka suplemen shaklee. 
.

Semoga Allah panjangkan usia ma KakYa dan diberi kesihatan yang baik selamanya. Aaminn

 

Bagaimana nak dapatkan Set Sendi Shaklee ?? Klik saja button di bawah untuk pembelian secara online

Setiap pembelian anda berhak mendapat konsultasi ekslusif dari saya. Sila wasap untuk sebarang pertanyaan

Nak jimat ?? Nak beli dengan harga ahli ?? Sila klik di bawah

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Disclaimer Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut….

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge