Punca Dan Cara Merawat Sopak Dengan Berkesan

Sopak atau vitiligo merupakan antara penyakit autoimun di mana sistem imun tubuh menyerang sel atau tisunya sendiri. Di dalam kes ini, sistem imun badan menyerang sel-sel melanosit. Melanosit adalah sel-sel yang menghasilkan pigmen pada kulit kita. Dapatkan informasi apakah punca dan bagaimana cara merawatnya dengan berkesan.

Tanda yang sangat jelas apabila menghidap penyakit ini adalah apabila timbulnya tompok-tompok putih pada kulit yang menyebabkan warna kulit tidak sekata. Penyakit ini tidak melibatkan rasa sakit atau gatal pada kulit, sehinggakan ia tidak disedari. Mereka yang menghidap penyakit ini hanya menyedarinya apabila tompok putih mula timbul denganjelas pada kulit dan rambut.

 

Punca Sopak/Vitiligo

Punca penyakit ini masih lagi dalam kajian, namun dipercayai disebabkan oleh;

 1. Gangguan autoimun – sistem imun pesakit terlalu aktif sehingga menyerang sel melanosit
 2. Mengalami stress atau tekanan yang melampau
 3. Ketidakseimbangan tekanan genetik oxidative
 4. Terdedah pada cahaya matahari dalam jangkamasa yang lama
 5. Terdedah pada bahan kimia
 6. Keturunan
 7. Punca neural
 8. Virus

Kawasan Tubuh Yang Boleh Diserang Vitiligo

 1. Kawasan yang terdedah kepada matahari seperti tangan, kaki, muka dan lengan
 2. Di dalam mulut dan membran mukus yang lain
 3. Di dalam lubang hidung
 4. Alat sulit
 5. Di dalam atau belakang mata
 6. Di dalam sistem pendengaran
 7. Rambut juga boleh bertukar kepada warna putih atau kelabu jika kawasan yang terlibat mempunyai rambut seperti kening

Walaupun vitiligo boleh menjejaskan banyak bahagian tubuh pada pesakit, namun ia tidak boleh merebak kepada seseorang, dengan erti kata lain, ia bukan boleh dijangkiti kepada orang lain.

 

Set Vitiligo Shaklee

 1. Vivix – Vivix yang kaya dengan antioksidan dan resveratrol mampu membantu mengaktifkan SIRT1 yang berkait rapat dengan pigmentasi kulit. Vivix merawat sehingga ke peringkat sel dan memulihkan sel-sel melanosit yang menghasilkan pigmen melanosom yang memberi warna kulit asal.
 2. Nutriferon – Kulit merupakan mekanisme utama dalam sistem pertahanan tubuh. Nutriferon bertindak meningkatkan interferon semulajadi tubuh bagi memantapkan kembali sistem imun tubuh.
 3. ESP – Membekalkan protien secukupnya bagi menghasilkan sel-sel kulit yang baru. Selain dari itu soya berfungsi mencegah pigmentasi dimana ia merupakan masalah utama bagi pesakit sopak.
 4. Vitamin C – kandungan antioksidan yang tinggi di dalam vitamin C membantu dalam menghasilkan kolagen iaitu komponen protien utama di dalam kulit. Pesakit vitiligo sangat sensitif terhadap cahaya matahari (UV). Vitamin C mampu menghalang dan merawat kesan kerosakn akibat dari UV.
 5. B-Complex – Sel-sel darah terbentuk dengan pengambilan vitamin B. Penyembuhan pada kawasan kulit yang terjejas mudah berlaku sekiranya sel-sel darah mencukupi. Vitamin B sangat penting dalam membantu mencegah pigmentasi dari terus merebak.

 

Testimoni Vitiligo Dengan Shaklee

Anda juga berminat nak dapatkan Set Vitiligo Shaklee ? Boleh hubungi saya melalui Whatsapp

Klik di bawah untuk pembelian secara online

 

Sebarang pembelian melalui ID saya, anda layak mendapat konsultasi ekslusif.

Jadi hubungi saya di 012-6841829

 

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Disclaimer Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge