Rawatan Alternatif Slip Disc Elak Pembedahan

Anda kerap mengalami sakit belakang, sakit pinggang atau sengal-sengal otot dalam tempoh yang lama ? Jangan pandang remeh dengan masalah sakit belakang yang terlalu lama, kerana anda mungkin menghidap Slipped Disc. Ketahui cara rawatan alternatif bagi masalah ini bagi mengelak pembedahan.

Apa Itu Slipped Disc ?

Tulang belakang manuasia terdiri daripada 24 tulang individu yang dipanggil vertebra yang tersusun di atas satu sama lain. Di antara tulang-tulang ini, terdapat satu lapisan bulat iaitu tisu perantara yang dipanggil cakera, berfungsi sebagai pelindung. Cakera ini mempunyai gentian lembut (seperti gel) yang membantu menyerap hentakan di antara tulang vertebra ketika badan bergerak.

Saraf tunjang berada di tengah-tengah ruang vertebra dan ia amat sensitif terhadap sentuhan. Saraf tunjang ini mengandungi sel-sel saraf yang menghubungkan otak ke semua bahagian anggota badan. Slipped disc berlaku apabila dinding tusi disekitar cakera telah bocor, lalu menyebabkan gel dibahagian cakera membengkak dan meleleh keluar lantas menekan bahagian saraf tunjang di tulang belakang pesakit.

 

Punca Slipped Disc

Beberapa punca yang dikenalpasti boleh menyebabkan masalah ini adalah;

  • Trauma – contohnya pesakit jatuh terduduk, mengalami kemalangan dan sebagainya.
  • Pesakit mengangkat beban yang berat – contohnya kerana pekerjaan atau terlalu lama mendukung anak.
  • Postur belakang yang salah ketika duduk atau mengangkat barang. Posisi membongkok akan menyebabkan disc menekan saraf belakang
  • Duduk telalu lama seperti pemandu bas, pemandu lori yang duduk berjam-jam dalam perjalanan.
  • Sukan mengangkat berat.

Bagaimana Rasa Sakit Slipped Disc ?

Biasanya pesakit yang mengalami slipped disc merasakan sakit belakang yang menjalar ke bahagian punggung, peha dan kadang kala betis. Bagi kes yang teruk, pesakit mungkin mengalami rasa kebas pada sebelah atau kedua kaki, akibatnya mereka hilang kekuatan pada otot kaki. Terdapat juga kes yang lebih serius, di mana pesakit tidak lagi dapat mengawal kencing dan tercirit. Keadaan ini adalah disebabkan oleh tekanan saraf yang lebih serius dan pesakit perlu menjalani pembedahan.

 

Rawatan Slipped Disc

Kaedah pertama yang biasanya doktor sarankan adalah suntikan steroid dan pengambilan ubat-ubatan bagi mengurangkan kesakitan saraf. Dalam masa yang sama doktor juga menyarankan pesakit menjalani rawatan fisioterapi. Kesabaran dan kerjasama yang berterusan amat penting untuk memastikan pesakit pulih selepas menjalani rawatan fisioterapi.

Walaubagaimanapun, rawatan secara suntikan radiofrequency adalah lebih baik dari rawatan lain, dimana rawatan cara ini dapat memberi kelegaan serta keberkesanan sehingga lebih daripada 80%.

 

Rawatan Alternatif Slipped Disc Dengan Suplemen Shaklee

Vivix – Mengurangi risiko slipped disc dengan menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang. Vivix juga sangat penting dalam membantu menyokong kesihatan sendi dan dapat memberikan kesihatan menyeluruh pada tubuh.

Omegaguard – Dari sumber minyak ikan terbaik dunia, di mana ia merupakan vitamin anti-inflamasi terbaik. Ia membantu dalam mengurangkan keradangan sendi dan membantu dalam melambatkan defredasi tulang rawan.

Ostematrix – Selain mengandungi kalsium, ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan beberapa vitamin lain yang berfungsi bagi memastikan kalsium dapat diserap secara berkesan. Ostematrix membantu meningkatkan tahap kesihatan ligamen dan otot serta membantu pertumbuhan tulang disamping memastikan tulang kuat dan sihat.

 

Lagi Testimoni Slipped Disc

 

 

 

 

Untuk pembelian atau pertanyaan lanjut juga untuk dapatkan konsultasi ekslusif mengenai produk untuk rawatan alternatif slipped disc, boleh Whatsapp saya:

Atau klik di bawah untuk pembelian secara online

Setiap pembelian di bawah ID saya, melayakkan anda untuk mendapat konsultasi cara pengambilan vitamin yang betul. Jadi hubungi saya untuk tujuan itu. Terima kasih.

 

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Postage seluruh Malaysia

Disclaimer Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge