Simptom dan Cara Rawat Penyakit HMFD Dengan Berkesan

Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) semakin meningkat kebelakangan ini seperti yang dilaporkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Peningkatan sebanyak 28% dari tahun 2017 adalah sangat membimbangkan.  Penyakit ini sering menyerang golongan kanak-kanak, kerana pada usia sebegini tahap imun badan masih rendah. Kenali simptom penyakit ini, supaya dapat merawatnya lebih awal dengan cara yang berkesan.

Penyakit tangan, kaki dan mulut merupakan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus. Pesakit biasanya akan mula kurang selera makan, kerana terdapat ulser yang banyak di dalam mulut, di ikuti dengan ruam pada tangan dan kaki. 2 jenis virus iaitu Coxsackie dan Enterovirus yang menjadi penyebab penyakit berjangkit ini.

Penyakit ini merebak dengan cara sentuhan cecair daripada mulut, hidung dan kulit (ruam berair) pesakit yang telah dijangkiti virus tersebut.

Walaupun biasanya penyakit jangkitan virus ini boleh sembuh dengan sendiri tanpa melibatkan ubat-ubatan, namun ada sesetengah kes, ia boleh menjadi lebih parah dan menyebabkan keradangan pada otot jantung,  jangkitan pada paru-paru, otak dan selaputnya. Lebih parah jika ia adalah dari virus jenis enterovirus yang pernah  dilaporkan terdapat kes kematian dan juga gangguan masalah saraf.

 

Simptom Dan Tanda Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut

Berikan perhatian yang serius jika anak anda mempunyai simptom dan tanda-tanda seperti di bawah;

  • Demam yang tinggi 39° dan berpanjangan dan melebihi 3 hari
  • Kurang selera makan
  • Mengantuk, letih, lesu serta pucat
  • Sakit perut dan muntah-muntah
  • Batuk dan sakit tekak
  • Sakit mulut
  • Tidak membuang air kecil melebihi 8 jam
  • Ruam dan bintik merah berserta lepuh di tangan, kaki dan juga kawasan lampin
  • Mengalami lemah otot kaki dan tangan

 

Rawatan

Sehingga kini, masih tiada lagi rawatan khas untuk menyembuhkan penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) melainkan hanya untuk mengurangkan komplikasi penyakit tersebut. Kebanyakkan HFMD tidak berbahaya dan boleh sembuh dalam masa 5-7 hari tanpa ubatan. Namun ia 100% bergantung kepada tahap imun badan pesakit melawan virus.

Pengambilan suplemen atau nutrisi vitamin bagi meningkatkan sistem imunisasi anak dan keluarga merupakan salah satu cara pencegahan terhadap penyakit ini. Beberapa vitamin dari Shaklee dapat membantu meningkatkan tahap imunisasi badan terhadap pelbagai serangan penyakit termasuk HFMD.

Mealshake

Melashake mengandungi protien yang boleh menghasilkan enzim dan immunoglobulin bagi membantu menghasilkan sel imun seperti antibodi

Omegaguard

Bagus untuk perkembangan sel-sel saraf otak. Selain itu, minyak ikan terbaik ini juga berfungsi membantu meningkatkan imunisasi dan keupayaan otak kanak-kanak

Vita-Lea for Children

Mengandungi nutrisi lengkap bagi membantu tumbesaran kanak-kanak. Bagus di amalkan oleh kanak-kanak yang sering demam.

Nutriferon

Berfungsi meningkatkan interferon semulajadi badan menjadikan tindak balas imun badan lebih kuat.

 

Baca perkongsian dari seorang ibu yang ikhtiar sembuhkan HFMD dengan Shaklee untuk puterinya.

[ HFMD SEMBUH SELEPAS AMALKAN PRODUK SHAKLEE ]
.

Assalamualaikum,

Saya nak share pengalaman handle anak alami HFMD baru-baru ni. Mulanya dari kakaknya di tadika, tetapi si kakaknya tak lah seteruk adik yang duduk di rumah ni. Tak terfikir pula HFMD akan berjangkit pada adiknya, jadi saya just tumpu pada kakaknya.
.

Satu pagi tu, sambil-sambil sapu lotion Herbal Blend pada tapak tangan kakaknya, terpandang la kaki adiknya yang dah mula ada tompok-tompok merah, tangan pun dah mula naik sikit-sikit. Lepas balik kerja, keadaan adik bertambah teruk bila tapak tangan, kaki dan mulutnya dah mula ada gelembung – gelembung air.
.

Pada mulanya kami syak hanya demam campak, tapi bila tengok badannya tak ada sangat gelembung air tu. Untuk kepastian kami pun terus bawa ke klinik, dan doktor sahkan memang HFMD. Kami hanya dapatkan ubat titis dalam mulut sahaja kerana nak cuba dengan Shaklee dahulu.
.

Malam tu juga, saya bekalkan Aleesha Nutriferon 1 sachet dan sapukan lotion Herbal blend sebelum tidur. Alhamdulillah malam tu dia tidur tanpa gangguan.
.

Untuk keesokan harinya, saya sapukan dia dengan lotion Herbal Blend selepas mandi dan bekalkan Vitalea for Kids selepas breakfast. Kebetulan kakaknya ada hari sukan pada hari tu, jadi saya terpaksa bawanya sekali, dan keadaan bertambah teruk bila dia dah berpeluh-peluh dan tangan tak berhenti menggaru. Kalau dibiarkan maunya berdarah-darah nanti, jadi saya cuba bagi dia Omega Guard, kekerapan menggaru tu dah berkurang nampaknya.
.

Alhamdulillah, lepas 3 hari konsisten amalkan Nutriferon, Vitalea for Kids, Omega Guard & lotion Herbal Blend, gelembung-gelombung air di tangan & kaki dah mula hilang sikit-sikit dan parut pun tiada. Kalau diikutkan pergiraan doktor, HFMD ni biasanya akan hilang dalam masa 5-6 hari tapi bila dah recover cepat dari biasa ni syukur sangat-sangat.
.

Terima kasih Allah menemukan saya dengan Shaklee. Doakan puteri saya ini sihat sentiasa.
.

Semoga anak-anak kita semua membesar dengan sihat.
Membesar menjadi anak yg soleh & solehah.

Aaminnn.

 

Dapatkan Set Kanak-kanak untuk meningkatkan imun badan dengan hanya klik button di bawah

Setiap pembelian anda layak mendapat konsultansi ekslusif dan cara pengambilan yang betul.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

Nak lagi jimat ??

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Disclaimer Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut….

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge