Cara Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin Dengan Berkesan

Anda mengalami rambut gugur selepas bersalin? Saya pun pernah mengalaminya, bersepah-sepah dilantai sampai suami pun bising. Makin hari makin banyak yang gugur. Risau takut nampak kulit kepala pula nanti. Masalah keguguran rambut ini selain penyakit-penyakit kronik yang menyebabkan ia gugur, ada cara sebenarnya untuk mengatasinya. Jom dapatkan informasi tentang apakah faktor yang penyebab masalah ini dan cara atasinya dengan berkesan.

 

 

Faktor Keguguran Rambut

Mengalami keguguran rambut selepas bersalin adalah normal. Fasa ini sebenarnya hanya sementara, namun jika ianya berlarutan baik cegah awal. Faktor utama yang menyebabkan masalah ini adalah perubahan hormon. Ini kerana semasa hamil, tubuh mempunyai hormon estrogen yang tinggi. Keadaan ini membuatkan rambut menjadi lebih cantik dan sihat.

Namun selepas melahirkan, penurunan hormon secara mendadak membuatkan rambut menjadi rapuh, kering, akar rambut menjadi longgar dan ini menyebabkan rambut mudah gugur. Bagi anda yang mengalami keguguran rambut tapi bukan dikalangan ibu selepas bersalin, rambut gugur adalah disebabkan beberapa faktor lain iaitu;

  • Pengambilan makanan yang telah diproses sebagai diet harian. Rambut kita memerlukan nutrien penting untuk tumbuh subur dan sihat. Pengambilan makanan berproses menyebabkan tubuh kurang dapat menyerap nutrien kerana makanan sebegini dikatakan kurang berkhasiat. Akibatnya otak menghantar gelombang untuk menyerap nutrien dari rambut untuk disalurkan ke organ lain yang lebih memerlukan untuk ia berfungsi dengan lebih baik. Lama-kelamaan nutrien pada rambut menjadi kurang dan ini menyebabkan akar rambut menjadi longgar seterusnya menyebabkan rambut mudah gugur.
  • Stress. Pengambilan vitamin B complex dapat mengurangi stress. Namun apabila vitamin B kurang di dalam tubuh, ia akan di serap dari rambut. Stress juga menyebabkan sekatan pada salur darah yang menyebabkan nutrien tidak dapat disalurkan kepada rambut.
  • Bahan kimia dalam produk rambut. Kebanyakkan produk rambut yang berada dipasaran dihasilkan dari bahan kimia. Produk yang kononnya ada keberkesanan namun mengenepikan keselamatan pengguna. Pelbagai iklan untuk memasarkannya, boleh melebatkan, meluruskan rambut, merawat rambut rosak, namun akhirnya lebih merosakan kerana kesan bahan kimia tadi. Jadi cuba bertukar kepada produk yang dihasilkan dari bahan organik.

 

Cara Atasi Rambut Gugur Secara Semulajadi

1. Gunakan produk rambut yang berasaskan dari bahan organik dan semulajadi seperti rangkaian Prosante Shaklee.

 

 

2. Pastikan tidur serta rehat yang cukup dan elakkan stress

3. Tukar sikat yang kurang memberi tekanan pada rambut dan kulit kepala. Elakkan dari kerap menyikat rambut serta mengikat rambut terlalu ketat

4. Minum air secukupnya

5. Mengambil suplemen dapat membantu mengurangi keguguran rambut seperti multivitamin, B complex,  dan protien yang bagus untuk kesihatan rambut.

6. Amalkan pemakanan yang boleh membantu menjaga kesihatan rambut seperti telur, ayam, tauge, sayuran hijau, buah zaiton,  buah-buahan serta makanan laut.

 

 

Atasi Rambut Gugur Dengan Suplemen Semulajadi

 

 

B-Complex – Stress menyebabkan keguguran rambut yang disebabkan tekanan, penyakit dan emosi. B-complex memang terkenal sebagai vitamin penghilang stress. Selain itu B-complex juga bagus untuk hormon kulit kepala.

ESP Protien – Semua organ pada tubuh kita memerlukan protien. Protien yang kita ambil dari makanan kadang-kadang tidak mencukupi. Jadi pengambilan ESP sangat membantu mencukupkan jumlah protien untuk keparluan seharian kita.

Vitalea – Multivitamin yang mengandungi banyak jenis vitamin dan mineral termasuklah iron dan zink. Iron dan zink merupakan mineral yang penting untuk kesihatan rambut dan kulit kepala. Ia juga meransang pertumbuhan semula rambut.

 

Rawat segera masalah keguguran rambut anda dengan set rawatan rambut gugur dari Shaklee. Sebarang order atau pertanyaan boleh wasap saya segera.

 

Klik di bawah untuk pembelian secara online

 

 

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Postage seluruh Malaysia

Disclaimer Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge