Cara Cepat Naikkan Platlet Darah Akibat Demam Denggi

Demam denggi merupakan satu penyakit yang disebabkan jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes yang telah dijangkiti. Virus ini akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3-14 hari sebelum ia menunjukkan simptom-simptom penyakit ini.

Apabila saluran darah dimasuki virus tersebut, ia akan menjangkiti sel di dalam sumsum tulang terutamanya sel yang terlibat dalam penghasilan darah putih dan platlet. Keadaan ini menyebabkan sel darah putih keliru dan menghasilkan antibodi untuk melawan platlet itu sendiri. Inilah yang menyebabkan bacaan platlet menurun. Dapatkan informasi bagaimana cara untuk menaikkan platlet darah akibat demam denggi dari perkongsian saya pada kali ini.

Apakah Platlet Darah Dan Fungsinya ?

Platlet ialah sel-sel di dalam darah di mana ia berfungsi membantu membekukan darah ketika perlu. Jumlah platlet yang normal adalah di antara 150 – 400 bagi setiap milimeter darah. Platlet juga dikenali sebagai trombosit, keping darah atau plat darah. Platlet merupakan komponen yang sangat penting di dalam darah. Platlet di dalam salur darah mempunyai benruk yang tidak seragam, tidak berwarna, lebih kecil dari sel darah merah dan sel darah putih serta ia mudah pecah.

Platlet memainkan peranan penting untuk membekukan darah ketika berlaku pendarahan akibat luka, luka bersalin serta luka pembedahan. Pembekuan darah berlaku apabila platlet berkumpul dan mengikat saluran yang luka untuk memberhentikan pendarahan. Pendarahan yang tidak boleh dihentikan akan mengakibatkan kehilangan darah yang banyak seterusnya boleh mengundang maut.

Simptom Dan Tanda Demam Denggi

Berikut merupakan simptom yang mesti ada sekiranya anda mengalami demam denggi;

 • Demam yang kuat
 • Sakit kepala
 • Sakit dibahagian belakang mata
 • Muntah dan cirit-birit
 • Rasa letih
 • Kurang selera makan
 • Ruam

Beberapa tanda amaran pesakit demam denggi adalah;

 • Muntah dan cirit-birit yang kerap iaitu melebihi 3 kali dalam sehari
 • Pendarahan di mana-mana bahagian badan atau mengalami muntah darah, hidung berdarah dan berak berdarah
 • Sawan
 • Sakit perut yang parah
 • Tahap kesedaran berkurangan
 • Sesak nafas

Bagi kanak-kanak tanda amaran berikut akan dialami sekiranya mengalami demam denggi;

 • Kurang aktif
 • Kurang minum air
 • Bernafas laju
 • Tidak kencing atau kurang kencing dari biasa
 • Pucat pada muka dan tangan

Petua Naikkan Platlet Darah Dengan Cepat

Beberapa petua yang mudah boleh di amalkan bagi membantu menaikkan platlet darah dengan cepat.

1. Minum Air Masak

Semasa demam denggi, anda mungkin akan kerap muntah, ini menjadikan tubuh anda mengalami dehidrasi. Jadi minum air masak dengan banyak boleh membantu badan kembali normal dan sistem peredaran darah juga menjadi lancar.

2. Minuman Isotonik

Minuman isotonik seperti 100 Plus, Revive dikatakan bagus diambil ketika mengalami demam denggi. Ia boleh membantu untuk mengekalkan hidrasi dalam badan.

3. Sup Ketam

Sup ketam mengandungi protien dikatakan boleh membantu menaikkan platlet darah.

Nutriferon – Pengambilan nutriferon sangat penting kerana ia merupakan ‘Immune booster’ yang membantu meningkatkan tahap imunisasi tubuh melawan penyakit.

Performance Drink – Sangat membantu dalam menstabilkan dan mengekalkan cecair dalam tubuh disamping memberi tenaga dan daya ketahanan fizikal.

Sustained Released Vita-C Plus – Vitamin C penting dalam membantu sel darah putih dalam badan menghalang bakteria dan jangkitan kuman disampingkan membantu menguatkan sistem imun badan.

Vivix – Vivix membantu dalam menggalakkan kesihatan menyeluruh, meningkatkan tahap imunisasi, memperbaiki sel dan DNA, serta menghapuskan radikal bebas.

Testimoni

Jika anda antara yang mengalami simptom atau tanda-tanda demam denggi, segeralah cegah dan rawatnya dengan suplemen dari Shaklee yang telah terbukti selamat, semulajadi dan berkesan.

Boleh buat pembelian melalui wasap kepada saya. Setiap pembelian melayakkan anda mendapat konsultasi secara ekslusif cara pengambilan vitamin yang betul.

Atau klik di bawah untuk pembelian secara online

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Disclaimer Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge