Cara Merawat Asma Secara Semulajadi Dan Berkesan

Ramai sebenarnya penghidap asma. Tak boleh buat kerja lebih sikit, nanti mulalah rasa sesak nafas. Bila dah sesak nafas semua kerja tak jadi dan tertangguh. Dah cuba bermacam ubat, tapi asma tetap datang. Mungkin kena cuba cara rawatan yang lain. Jadi kali ini saya nak kongsikan cara merawat asma secara semulajadi dan berkesan.

Penyakit asma atau lebih dikenali sebagai semput atau lelah adalah merupakan penyakit neurologi. Keadaan ini adalah kerana apabila pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan laluan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pada keadaan ini, pesakit akan mengalami kesukaran bernafas, pernafasan bersiul (wheezing) dan sukar melakukan aktiviti berat.

Gejala utama pesakit asma adalah pernafasan berbunyi atau bersiul disebabkan saluran udara sempit dan tersekat. Adakalanya hadir dengan batuk bersama lendir jernih. Pada kebiasaannya serangan asma berlaku dengan pelbagai tanda akibat perubahan cuaca. Gejala seperti sesak nafas dan batuk akan menjadi lebih teruk pada waktu malam atau ketika bergerak melakukan aktiviti.

 

Punca Serangan Asma

  • Alahan akibat terhidu kutu habuk, debunga, spora kulapuk, binatang peliharaan yang berbulu seperti kucing.
  • Udara sejuk
  • Asap rokok, jerebu, asap pembakaran yang mengandungi debu halus
  • Jangkitan pada saluran pernafasan
  • Tekanan emosi
  • Aspirin atau ubat yang seumpamanya
  • Senaman yang terlalu berat

 

Siapa Yang Berisiko Mendapat Asma

Semua peringkat umur berisiko mendapat asma, namun kebiasaanya penyakit ini bermula semasa seseorang itu masih kecil. Mereka yang mempunyai sejarah keluarga penghidap asma dan elergik adalah lebih berisiko tinggi untuk menghidap penyakit ini. Anak-anak mempunyai 3-6 kali ganda potensi mendapat asma sekiranya ibu-bapa mempunyai sejarah menghidap asma. Dikatakan juga kanak-kanak lelaki lebih cenderung untuk menjadi penghidap penyakit ini.

 

Rawatan Asma Kronik? Inhaler Bukan Kawan Baik Dia Lagi

Assalamualaikum w.b.t & Salam sejahtera…

Saya Nurul Hidayah bt Zakaria, dan hari ni saya nak kongsikan kisah suami saya, Akmal bin Azmi, seorang penghidap asma sejak 15 tahun yang lepas.. Dan asmanya diwarisi daripada keluarga.
.
Berkahwin dengan seorang penghidap asma tegar, membuatkan saya tidak senang duduk apabila suami saya diserang asma. Sejak awal perkahwinan kami, saya agak takut setiap kali asmanya menyerang. Suami saya tak boleh mengalami perubahan cuaca yang terlalu drastik (dari sejuk ke panas dan sebaliknya), berurusan dengan persekitaran yang berhabuk dan berdebu serta tidur dalam penghawa dingin terlalu lama. Kadang-kadang kalau silap makan pun, lelahnya boleh menyerang.
.
Lelahnya sering menyerang ketika waktu malam. Kadang-kadang pukul 3 pagi, nafas suami saya berbunyi. Memang sangat menakutkan. Dia saya perhatikan sangat susah untuk bernafas. Dan setiap nafas yang disedut, sangat pendek. Dan di tengah malam tu juga, saya terpaksa drive ke hospital untuk dapatkan rawatan. Walaupun suami saya dibekalkan inhaler oleh doktor, namun ada kalanya lepas 3 kali pam inhaler pun tetap tak berkurang.
.
Hampir setahun dua juga saya berulang alik ke hospital membawa suami saya untuk ambil nebulizer. Boleh dikatakan hampir setiap bulan kami perlu ke hospital. Malah lelahnya semakin hari makin terul dan kerap. Tiada sebarang perubahan. Malah, kalau kami tak ke hospital, suami saya langsung tak boleh baring sebab terlalu sukar nak bernafas.
.
Isteri mana yang tak sayangkan suami sendiri kan? Dalam keadaan yang cukup merisaukan, saya tergerak hati untuk cuba berikan Shaklee kepada suami saya. Saya mula buat beberapa bacaan dan akhirnya saya memilih untuk konsisten dengan Vivix, Vitamin C, Omega Guard & Coq Health.
.
Setelah hampir 3 ke 5 bulan konsisten, saya mula perasan yang suami saya dah jarang pergi hospital untuk neb. Kalau tak dulu, dalam sebulan mesti kena ke hospital. Semakin lama suami saya konsisten, saya perhatikan hospital bukan lagi tempat lawatan kami.. Malah, bila lelah mula datang, dia hanya pam sekali dengan inhaler. Dan lelahnya berkurangan.
.
Saya sangat teruja.. Bersyukur ke hadrat Allah S.W.T kerana memberikan peluang kepada kami untuk menikmati kehidupan yang lebih sihat. Kini, saya lebih gembira bila suami saya dah jarang diserang asma. Saya juga tidak risau seperti dulu, bila suami saya lelah sampai susah nak bernafas. Dan kini, rasanya dalam setahun, baru sekali dua je suami saya perlu ke hospital untuk neb.
.
Walaupun saya tahu, penyakit asma tidak boleh diubati, tetapi sekurang-kurangnya suami saya semakin sihat dan asmanya datang sekali sekali dan tidak teruk seperti dahulu. Syukur Alhamdulillah. Penghidap asma sejak 15 tahun yang lepas telah mendapat kesihatan yang lebih baik sekarang.
.
Sekarang, saya konsisten berikan Omega Guard kepada anak-anak saya. Itulah salah satu usaha yang saya lakukan untuk mereka.. Semoga anak-anak saya bebas daripada asma. InsyaAllah..

Terima Kasih Shaklee.. Kami sayang Shaklee..ūüíó

 

Set Rawatan Asma Shaklee

 

Vivix – Pesakit asma dewasa biasanya diserang asma kerana terdedah kepada pencemaran alam sekitar. Serangan radikal bebas boleh merosakkan sel dan sistem pertahanan tubuh setiap hari. Jadi dengan pengambilan Vivix, ia membekalkan antioksida yang tinggi mampu melawan serangan radikal bebas serta melindungi sel-sel sehingga ke peringkat DNA.

Sustained release Vita-C Plus – Kaya dengan antioksidan yang berfungsi membaiki tisu-tisu badan, menguatkan sistem pertahanan tubuh dan membantu mengawal keradangan. Selain itu vitamin C membantu menghalang serta merendahkan paras histamine dalam tubuh. Histamine adalah sejenis bahan kimia yang terhasil apabila tubuh mengalami elergik.

Garlic Plus – Bertindak sebagai antibiotik semulajadi. Membantu melawan bakteria serta membaiki sistem pertahanan tubuh. Bawang putih juga mengandungi antioksidan¬†‘quercetin’ yang berfungsi menghalang keradangan

Omegaguard – Bersifat antiradang boleh membantu merendahkan simptom asma dengan mencegah keradangan pada saluran pernafasan.

B-Complex – Membekal 8 jenis vitamin B yang membantu mengawal stress, kerana stress merupakan salah satu punca asma

Nutriferon – Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan yang lemah.

Ostematrix РMengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Membantu melegakan kontraksi otot salur pernafasan, mengurangkan tahap sensitiviti terhadap bahan alergi dan menambahbaik tahap kesihatan paru-paru.

 

 

Nak dapatkan Set Rawatan Asma atau nak tanya lebih lanjut ? Wasap saya

Klik di bawah untuk pembelian secara online

 

Nurulaily Ishak

Shaklee ID : 1247606

Call/SMS/Whatsapp : 012-684 1829

Email : lailyishak79@gmail.com

Kawasan COD : Port Klang-Pandamaran-Kg Raja Uda-Bukit Tinggi Klang-Telok Gong-Sungai Udang-Klang-Shah Alam

Postage seluruh Malaysia

Disclaimer : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Baca lebih lanjut

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge